Lees meer over Geloof enzo
Boeddhisme

Wat is het Boeddhisme en welke regels horen erbij?

 

BoeddhabeeldenEen levensbeschouwing die al heel lang bestaat maar geen godsdienst is, is het Boeddhisme. Boeddhisten zijn de aanhangers van Boeddha. Boeddha ontdekte dat het lijden (zoals ziekte en dood) bij het leven hoort en dat je dat moet accepteren. Boeddhisten geloven dat je reïncarneert; dat betekent dat je steeds opnieuw geboren wordt. Het boeddhisme gaat ervan uit dat je jezelf moet ontwikkelen. Hulpmiddelen daarbij zijn yoga en meditatie, die methodes leren je om rustig naar jezelf te kijken. De hoogste staat van ontwikkeling heet ”verlicht zijn”. Je staat dan los van alle aardse behoeften en zorgen en hebt je leven geaccepteerd zoals het is.


Wat is het?

De geschiedenis van het Boeddhisme is ongeveer 2500 jaar oud. Het is één van de belangrijksteBuddha manieren van leven in Azië. De oorspronkelijke naam van het boeddhisme is "Boeddhasasana", dat betekent "de leer van de Boeddha". Siddhartha Gautama stichtte het boeddhisme. Hij is geen god, maar wordt als de eerste boeddhist gezien, wiens voorbeeld je moet volgen.

 

Boeddha had eens 49 dagen gemediteerd. Hij kreeg toen inzicht in de oorzaken van het lijden van de mens en hoe dat lijden moest worden weggenomen. Hij bereikte het Nirwana, een staat van vreugde en vrede. Hij vertelde wat hij geleerd had door aan een aantal monniken. Zo is het geloof ontstaan.

Boeddhisten geloven in reïncarnatie. Dit betekent dat je na dit leven weer terugkomt als een ander wezen. In je leven bouw je 'karma' op: al je goede en slechte daden worden bij elkaar opgeteld en vormen je karma. Als je een goed karma hebt, kom je als 'hoger' wezen terug, bijvoorbeeld als een rijk mens. Als je een slecht karma hebt, kom je als 'lager' wezen terug, bijvoorbeeld als dier of arm mens. Je uiteindelijke doel is het Nirwana te bereiken, wat je kunt vergelijken met de hemel van de Christenen. Dit bereik je als je als 'verlicht' persoon (als perfecte boeddhist) hebt geleefd en doodgaat. Je komt dan dus niet meer terug op aarde.

 

Foto: Satagvi


De Gulden Middenweg

Één van de belangrijkste principes van het Boeddhisme, is de Gulden Middenweg. Dit betekent dat jeBuddha alles gematigd moet doen. Je moet bijvoorbeeld niet teveel eten, want dan word je dik en dat is ongezond. Maar als je te weinig eet, is dat ook ongezond en kun je doodgaan. De Boeddha zelf gaf altijd het volgende voorbeeld:

 

Als je de snaren van een gitaar te slap spant, kun je er niet op spelen, er zal dan geen geluid uit komen. Maar als je ze te strak spant, zullen ze knappen. Als je hierin - net als in de rest van je leven - de Gulden Middenweg kiest, zul je de gitaar kunnen bespelen. Dit  is dus de keuze die je moet maken om goed te kunnen leven.

 

Foto: Andyvu


Vijf beloften en vier wijsheden

Boeddhisten proberen te leven volgens de leer van Boeddha. Hij heeft steeds gezegd: "Doe geenTempel kwaad, zet je in voor het goede en reinig je geest."

De boeddhisten proberen dit zo goed mogelijk na te leven.

 

Hier horen vijf beloften of voorschriften bij die ook nageleefd moeten worden, want alleen beloven is niet genoeg.

1. Je mag geen enkel levend wezen kwetsen of doden. Daarom zijn veel boeddhisten vegetariër.
2. Je mag niet stelen of iets wat niet aan jou wordt gegeven, nemen.
3. Beheers je seksuele verlangens.
4. Je mag niet liegen.
5. Gebruik geen alcohol of drugs.

"Het vermijden van al het foute gedrag,
Het ondernemen van het goede,
En het ontwikkelen van je eigen geest;
Dit is de leer van de Boeddha's."


— Boeddha

 

Naast de vijf beloften hebben de Boeddhisten ook vier wijsheden die ze altijd moeten onthouden:

 

 • Leven is lijden.
 • De oorzaak van het lijden is het verlangen of de begeerte.
 • Het verlangen moet worden overwonnen.
 • Het middel wat je daarvoor moet gebruiken is het achtvoudige pad:
  • juist begrijpen;
  • juiste bedoelingen;
  • juist spreken;
  • juiste handelingen;
  • juist levensonderhoud (beroep);
  • juiste aandacht;
  • juiste inspanning;
  • het juiste in je hoofd opnemen.

 

Bron: Wikipedia

Foto: El Levy